Filled Under:

Cegah Angin Ahmar Dengan Buah Petai


Petai adalah sejenis tanaman berasal dari negara tropika seperti Malaysia dan Indonesia dengan nama latin parkia speciosa.

Buah petai boleh dijadikan ulam untuk membuka selera yang memberi manfaat kepada kesihatan tubuh badan walaupun baunya agak kuat.

Petai mengandungi sukrosa, fruktosa dan glukosa yang menghasilkan tenaga secara semula jadi untuk badan. Ia juga mengandungi pelbagai zat seperti protein, karbohidrat, vitamin A, vitamin dan mineral.

Selain membantu mengurangkan masalah anemia, ia juga baik untuk mata, mencegah angin ahmar dan melancarkan sistem pencernaan.

Dalam satu kajian dilakukan menunjukkan amalan memakan petai secara teratur mampu mengurangkan 40 peratus risiko menghidap angin ahmar.

Sejukkan badan dengan kembang semangkuk

Pernah dengar buah kembang semangkuk yang banyak dicampurkan dalam minuman air batu campur atau lai chi kang?

Buah kembang semangkuk atau nama saintifiknya scaphium longiflorum adalah sejenis tumbuhan yang ada di Malaysia dan negara Asia Tenggara.

Buah ini digemari ramai kerana teksturnya yang lembut seumpama jeli. Dalam perubatan tradisional Melayu, kembang semangkuk digunakan untuk menurunkan panas badan.

Ini kerana kandungan dalam buah itu yang berkhasiat dan mampu meredakan demam panas.

Buah kembang semangkuk direndam sehingga pecah dan menghasilkan air berwarna coklat jernih. Air ini diminum dan buahnya boleh dimakan untuk menyejukkan badan.

Ia boleh digunakan bersama biji selasih dan getah anggur yang mempunyai kesan yang sama. sentiasapanas




0 comments:

Post a Comment